Geplaatst op: 16 maart 2016

Bedrijfsleven achter plan Koenders voor meer inzet cyberveiligheid

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken wil een Global Commission on the Stability of Cyberspace instellen. Hierin wil hij landen, bedrijven, denktanks en internetdeskundigen bijeenbrengen om cyberaanvallen met een politiek of militair doel beter te kunnen voorkomen.  MKB-Nederland en VNO-NCW staan achter dit plan. ‘Nederland en het bedrijfsleven hebben belang bij een vrij, open en veilig internet. Het is de stuwende kracht achter economische groei en innovatie’.

Internationale samenwerking hard nodig
‘Cyberaanvallen zijn dé bedreiging van de toekomst. Zowel voor landen, burgers, bedrijven en infrastructurele netwerken’, zei Koenders afgelopen vrijdag tijdens een internationale veiligheidsconferentie in München. MKB-Nederland en VNO-NCW vinden internationale samenwerking hard nodig om de toenemende dreigingen, op bijvoorbeeld het gebied van spionage en internetcriminaliteit (veelal afkomstig uit het buitenland), te kunnen stoppen of verminderen. Digitale veiligheid is een cruciale randvoorwaarde om te kunnen profiteren van de economische en maatschappelijke kansen die ICT en het internet bieden.

Global Commission on the Stability of Cyberspace
Koenders wil dat de digitale betrekkingen tussen landen worden versterkt. Het is volgens hem noodzakelijk om het internationaal eens te worden over wat wel en niet mag op het gebied van cyber. Nederland wil, als koploper op het gebied van cyber, die discussie graag versnellen en is kandidaat om in de Verenigde Naties mee te doen aan onderhandelingen over regelgeving, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Behalve vertegenwoordigers van staten, moeten ook juristen, bedrijven, internetspecialisten, onderzoekers en andere belangengroepen uit de hele wereld deel uitmaken van de beoogde Global Commission on the Stability of Cyberspace.

bron: mkb Nederland 15 feb 16