Wat is een eigenrisicodrager voor de Ziektewet?
Als eigenrisicodrager voor de Ziektewet betaalt u zelf de Ziektewet-uitkering voor uw (ex-)werknemers die daar bij ziekte recht op hebben. Ook als ze niet meer bij u werken.
Uw preventie- en verzuimbeleid regelt u als werkgever zelf, samen met uw bedrijfsarts of arbodienst. Als eigenrisicodrager voor de Ziektewet heeft u naast het preventie- en verzuimbeleid ook de re-integratie van uw zieke werknemers zélf in de hand. Zo heeft u de controle over het hele proces.
Als eigenrisicodrager betaalt u minder premie
Als eigenrisicodrager voor de Ziektewet betaalde u tot 2014 een lagere sectorpremie of een lagere Ufo-premie (bij Overheid en Onderwijs). U betaalde wel dezelfde premie WW-Awf (Algemeen Werkloosheidsfonds). Sinds 1 januari 2014 is deze korting vervallen. In plaats daarvan betaalt u een lagere gedifferentieerde premie Whk (Werkhervattingskas), omdat u het premiedeel ZW-flex niet hoeft te betalen. Informatie over deze lagere premies vindt u bij de Belastingdienst.
Als eigenrisicodrager heeft u wél andere kosten
Als eigenrisicodrager moet u kennis van de Ziektewet in huis hebben, een eigen verzuimadministratie voeren, en eventueel uw contract voor arbodienstverlening uitbreiden. De kosten die hiermee gepaard gaan kunt u afzetten tegen de premies voor uw sector en de risicocijfers. Dat geeft u een indicatie of het voor u voordelig is om eigenrisicodrager voor de Ziektewet te worden. Het is verstandig om u hierover goed te laten informeren.
Voor wie kan ik eigenrisicodrager Ziektewet worden?
U kunt alleen eigenrisicodrager voor de Ziektewet worden voor werknemers:
- zonder ‘gewone’ arbeidsovereenkomst, zoals thuiswerkers en stagiairs;
- die bij u hebben gewerkt (en verzekerd waren) en daarna binnen 4 weken nadat ze uit dienst gingen ziek werden;
- met een (tijdelijk) contract, zoals uitzendkrachten, van wie de arbeidsovereenkomst eindigt tijdens ziekte.
Voor wie bent u geen eigenrisicodrager voor de Ziektewet?
Soms betaalt UWV de Ziektewet-uitkering, óók als u eigenrisicodrager bent voor de Ziektewet. Het gaat dan om werknemers:
- die ziek zijn door zwangerschap, bevalling of orgaandonatie;
- die geboren zijn vóór 8 juli 1954, voormalig werkloos zijn en recht hebben op compensatie volgens de Compensatieregeling;
- die een langdurige ziekte of handicap hebben (werknemers met een no-riskpolis ). Als u deze werknemers bij UWV ziek meldt, heeft u een bewijs nodig dat de no-riskpolis voor hen geldt.
Verantwoordelijkheden en verplichtingen eigen risicodrager
Als eigenrisicodrager regelt u zelf dat u de kennis in huis heeft om de Ziektewet uit te voeren, of u koopt deze in. U beoordeelt of (ex-)werknemers voor wie u het risico draagt bij ziekte recht hebben op een uitkering, hoelang ze recht hebben op een uitkering en hoe hoog die is.
Voor de (ex-)werknemers voor wie u het risico draagt:
- bereidt u beslissingen over de Ziektewet voor.
- betaalt u de Ziektewet-uitkering.
- zorgt u voor verzuimbegeleiding en re-integratie naar passende arbeid.
- houdt u een verzuimadministratie bij, en doet ziek- en betermeldingen bij UWV.
UWV controleert of u deze taken goed uitvoert. Als u deze niet goed uitvoert, kan dit er toe leiden dat UWV de werkzaamheden van u overneemt. Wij brengen de kosten daarvan bij u in rekening. Overigens kunt u een deel van de taken ook als dienst bij UWV inkopen.
Uitvoering Ziektewet inkopen bij een andere organisatie
Als eigenrisicodrager Ziektewet kunt u de uitvoering van de Ziektewet overdragen aan een andere organisatie, bijvoorbeeld aan een administratiekantoor. U bent dan wel nog steeds verantwoordelijk voor de uitvoering.
UWV controleert andere uitvoerders
Laat u de taken voor de Ziektewet uitvoeren door een andere organisatie? Dan kan UWV daar controleren. Als wij zien dat die organisatie de taken niet volgens de Ziektewet uitvoert, laten wij dat weten aan u. Het is uw taak, als eigenrisicodrager, om de organisatie opdracht te geven haar taken op juiste wijze conform de Ziektewet uit te voeren.
Wij controleren regelmatig bij organisaties die taken voor de Ziektewet uitvoeren voor eigenrisicodragers. Stellen wij vast dat een organisatie de Ziektewet steeds onjuist uitvoert? Dan ontvangen alle eigenrisicodragers die zaken doen met die organisatie, daarvan een rapportage.
Voorwaarden eigen risico dragen Ziektewet
Als u het eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet aanvraagt bij de Belastingdienst, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
- U voldoet aan de arbo-eisen. Als eigenrisicodrager moet uw ziekteverzuimbeleid op orde zijn. Hierover maakt u afspraken met uw arbodeskundigen of arbodienst. Deze afspraken op papier stuurt u, met uw aanvraag voor eigenrisicodragerschap, mee naar de Belastingdienst.
- U bent in de 3 jaar voor de beoogde ingangsdatum niet gestopt als eigenrisicodrager voor de Ziektewet.
Kan elk bedrijf eigenrisicodrager worden?
Zowel grote als kleine bedrijven kunnen eigenrisicodrager worden. Een filiaal of vestiging kan echter geen eigenrisicodrager worden. Een onderneming die bestaat uit een hoofdvestiging en nevenvestigingen kan alleen als geheel eigenrisicodrager worden.
Financiële gevolgen van eigen risico dragen
Via de Premiewijzer Gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) krijgt u inzicht in de financiële gevolgen van het eigenrisicodragen voor de Ziektewet-flex en de WGA-vast. U kunt in 2015 nog geen eigenrisicodrager voor de WGA-flex worden.
Met de premiewijzer maakt u een schatting van de hoogte van uw gedifferentieerde premie (Whk) in 2015. Vanaf premiejaar 2015 bestaat de gedifferentieerde premie Whk uit 3 onderdelen:
- Gedifferentieerde premie WGA-vast;
- Gedifferentieerde premie WGA-flex;
- Gedifferentieerde premie ZW-flex.
Aanvragen eigenrisicodrager Ziektewet
Wilt u eigenrisicodrager voor de Ziektewet te worden? Meldt u dan aan bij de Belastingdienst. U kunt 2 keer per jaar starten als eigenrisicodrager: per 1 januari en per 1 juli. Houd er rekening mee dat 13 weken vóór die datum de aanvraag bij de Belastingdienst binnen moet zijn; dus vóór 1 april, of vóór 2 oktober. Bent u een startende werkgever?
Bent u een startende werkgever?
Dan kunt u eigenrisicodrager worden op het moment dat u werkgever wordt. Stuur bij uw aanmelding als werkgever het aanvraagformulier Aanvraag of beëindiging Eigenrisicodragerschap voor de ZW en de schriftelijke vastlegging van de afspraken rond verzuimbegeleiding mee.
Meer weten? Neem CONTACT met ons op. Kijk ook eens op de site van het UWV
Bron: website UWV