Gezondheidsmanagement


Hoe zet ik het gezondheidsmanagement van mijn bedrijf op?

Hoe maak ik beleid rondom gezondheidsmanagement?

Om ervoor te zorgen dat je medewerkers hun werk goed en gezond kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat je aandacht hebt voor gezondheidsmanagement. Daarmee focus je namelijk op een gezonde bedrijfsvoering en zet je de maatregelen die je neemt, zwart op wit. Als ondernemer wil je zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Met gezondheidsmanagement zorg je ervoor dat de gezondheidsrisico’s voor je werknemers kleiner worden. Dat scheelt je financiële schade als gevolg van ziekteverzuim, medische kosten en productieverliezen. Je kunt bij gezondheidsmanagement denken aan beweging, een gezonde werkplek, eetgewoonten, maar ook aan het zoeken oplossingen voor mentale problemen (2 op de 3 verzuimgevallen heeft een psychische oorzaak). Om op die verschillende vlakken iets positiefs te betekenen in de gezondheid van je werknemers, is het goed een breed beleid op te zetten.

Arbo en verzuim

Begin met het kijken naar je beleid op het gebied van arbo en verzuim. Deze zijn verplicht en kunnen je een goede basis geven voor je gezondheidsbeleid. Vanuit je verzuimbeleid kun je namelijk bekijken: Hoe ga ik om met verzuim, wat heb ik aan arbeidscapaciteit nodig en hoe kan ik verzuim voorkomen? Beschrijf in je plan op welke manier je je gaat richten op je gezonde populatie. Je kunt bijvoorbeeld beleid opzetten op het gebied van alcohol, bewegen, roken, ontspanning en/of voeding.

Bewegen

Ruim de helft van de 7,4 miljoen werknemers in Nederland houdt zich niet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, waarbij je tenminste vijf dagen in de week, dertig minuten matig intensief beweegt. Je kunt er vanuit gaan dat je werknemers buiten werktijd aan die uren komen, maar je kunt je werknemers óók helpen om aan de bewegingsnorm te komen, door bewegen bínnen de werktijden te stimuleren. Bewegen is gezond, onder meer in de strijd tegen hart- en vaatziekten, tegen diabetes, depressies en overgewicht. Zorg daarom voor beleid rondom beweging. Denk aan:

Meedoen aan een campagne rondom beweging;

 • Je werknemers workshops aanbieden, waarin ze verschillende beweeg-activiteiten kunnen uitproberen;
 • Voorstellen om eens per week (of vaker) een lunchwandeling te maken;
 • Je werknemers een gunstige regeling aanbieden voor een fiets van de zaak of een collectief abonnement voor de sportschool. Je kunt een fiets van de zaak tot 749 euro onbelast vergoeden. Maak je gebruik van de werkkostenregeling, kun je de vergoeding aanmerken als loon van de werknemer of als eindheffingsloon opnemen in je vrije ruimte.

Roken

Longkanker, mindere vruchtbaarheid, meer kans op een beroerte of hartaanval: de negatieve gevolgen van roken liegen er niet om. Sinds 2004 is het verplicht om werkplekken rookvrij te houden. Toch betekent dit niet dat je werknemers de sigaretten daarom ook links laten liggen. Bied je rokende werknemers hulp bij het stoppen met roken en zet beleid op om hen daarbij te begeleiden, want het stoppen kan je werknemers flink uit hun doen halen. Acties?

 • Als je dat nog niet gedaan hebt: maak je bedrijf volledig rookvrij. Een speciale rookruimte: waarom zou je? Hiermee kom je de rokers alleen maar tegemoet.
 • Regel informatiebijeenkomsten en trainingen over het stoppen met roken, waar je werknemers informatie en oefeningen krijgen over roken en het stoppen daarmee. Hiermee kun je je werknemers stimuleren om te stoppen met roken.

Alcohol

Veel borrels op het werk, een krat bier in de koelkast, spanning op de werkvloer: allerlei factoren die ervoor kunnen zorgen dat het gebruik van alcohol op het werk toeneemt. Je werknemers zijn in principe zelf verantwoordelijk voor hun alcohol-inname, maar jij als werkgever kan óók aangesproken worden op je verantwoordelijkheid als één van je werknemers een alcoholprobleem ontwikkelt. Neem daarom maatregelen.

 • Zorg voor voorlichting over alcoholgebruik
 • Regel begeleiding van werknemers met alcoholproblemen
 • Zorg voor toezicht op alcoholgebruik (op de werkvloer)

Voeding

Een bakje rauwkost naast je maaltijd maakt je voedingspatroon niet meteen gezond. Wat is nu eigenlijk wél gezond? Veel mensen weten dat niet precies. Aangezien voeding veel invloed heeft op gezondheid én op arbeidsprestaties, is het belangrijk dat je werknemers gezond eten. Als werkgever kun je bijvoorbeeld via het bedrijfsrestaurant veel invloed uitoefenen over de mate van gezondheid van de voeding van je werknemer.

 • Organiseer informatiebijeenkomsten over gezonde voeding waarin je medewerkers meer te weten komen over gezonde voeding en het belang daarvan.
 • Nodig een diëtiste uit, zodat je werknemers (laagdrempelig) hun eetpatroon kunnen bespreken en advies kunnen vragen aan de diëtiste. Ze kunnen ook hun BMI en vetpercentage door de diëtiste laten meten. Een verpleegkundige kan een cholesterol- en/of bloeddrukmeting doen.
 • Promoot gezond voedsel, door het bijvoorbeeld goedkoper te maken dan het ongezonde. Ongezond eten volledig verbannen is vaak niet de oplossing, dan komen je werknemers er wel op een andere manier aan.

Ontspanning

Hoe meer ontspannen je werknemers zijn, hoe minder risico ze lopen op stress of een burn-out. Stress kan zorgen voor hart- en vaatziekten, infecties, rugklachten en maag- en darmklachten, dus het belang van ontspanning is groot. Je kunt iets doen tegen stress:

 • Ga vaker in gesprek met je werknemers. Dan weet je wat hen bezig houdt en of er sprake is van stress;
 • Maak je werknemers weerbaarder door ze aan cursussen mee te laten doen. Denk aan time-management of een weerbaarheidstraining.

Meer weten nee dan gerust CONTACT met mij.

Bron:www.gezondheidsmanagement.nl