Mkb-ondernemers
onderschatten de impact die een brand op hun bedrijf kan hebben. Dat blijkt zaterdag uit een onderzoek in opdracht van de Rabobank.
Slechts één op de tien mkb’ers verwacht dat een brand tot een faillissement kan leiden. Maar in de praktijk blijkt meer dan de helft van door brand getroffen ondernemingen binnen twee jaar failliet te gaan.
“Brand betekent in veel gevallen dat het bedrijf een tijd stil ligt. De ondernemer heeft alle tijd en aandacht nodig voor wederopbouw, maar de klanten en de concurrentie zitten niet stil. En er is ook nog zoiets als de emotionele impact die een brand en de nasleep hebben op een ondernemer”, stelt directeur Bedrijven Paul Dirken van de Rabobank.
Gevolgen
Verder blijkt uit het onderzoek dat mkb’ers brand, fraude, aansprakelijkheid en internetcriminaliteit als de grootste bedrijfsrisico’s beschouwen. Toch zouden ze de gevolgen daarvan niet goed overzien. Ze zouden een te rooskleurig beeld van hun eigen situatie hebben en nauwelijks gebruikmaken van risicospecialisten.
“De wereld verandert snel en het vraagt veel van ondernemers om daar adequaat op in te spelen”, vindt Dirken.
“Met alleen verzekeren zijn bedrijfsrisico’s lang niet altijd af te dekken. Het gaat om bewuste risicobeheersing.” Een ondernemer moet bijvoorbeeld van tevoren bedenken wat er moet gebeuren als zijn data uitlekken of als zijn belangrijkste leverancier wegvalt.
Zo’n dertig procent van de mkb’ers heeft in de afgelopen vijf jaar een specialist ingeschakeld voor het inschatten van bedrijfsrisico’s. De helft van deze ondernemers vond dit advies van toevoegde waarde.
Concrete risico’s
Om concrete risico’s zoals brand, inbraak, waterschade en ziekteverzuim af te dekken, kiezen veel ondernemers voor een verzekering.
Maar de meeste ondernemers nemen alleen preventieve maatregelen tegen minder concrete risico’s zoals fraude, reputatieschade en schade door internetcriminaliteit. De meerderheid neemt deze risico’s voor eigen rekening en heeft daar geen verzekering voor.
Het onderzoek onder 380 Nederlandse mkb-ondernemers is uitgevoerd door onderzoeksbureau Gfk. Het gaat om bedrijven met een omzet van tussen de 1 en 30 miljoen euro.