En dus rijdt Henk-Jan Mulder (18) uit IJhorst sinds twee jaar trots in een omgebouwde Citroën Berlingo. Net als veel van zijn leeftijdsgenoten in de buurt. ,,Een aantal van mijn vrienden heeft ook een MMBS. Een goede, degelijke auto met weinig kosten. Want je betaalt geen wegenbelasting en ook de verzekering is een stuk lager.”
Henk-Jan woont op een boerderij en dan is zijn omgebouwde Berlingo ‘verrekte handig’. ,,Ik gebruik hem overal voor. Om naar het land te rijden. Spullen te vervoeren. Mee naar school te gaan. Niet over de snelweg, dat mag niet. Maar binnen de bebouwde kom en over tussendoor wegen gaat het prima.”Mensen met een krappe beurs die eigenlijk geen auto meer kunnen betalen, laten hun auto omzetten naar MMBS waardoor ze ineens veel goedkoper kunnen rijden.
Verkeerspolitie
Uit lasercontrole door de politie bleek een MMBS niet 25 maar 117 te rijden. Het voertuig werd in beslag genomen.
Zo voorzichtig als Henk-Jan ermee omgaat doet lang niet iedereen. Recent haalde de verkeerspolitie in deze regio tot drie keer toe een omgebouwde auto van de weg. Na controle bleken ze niet 25 kilometer te rijden, maar veel harder. Zo liep een 17-jarig knaapje uit ’t Harde vorige maand tegen de lamp. Hij werd in Dronten aangehouden een reed 117 kilometer per uur. Zijn auto werd in beslag genomen en vernietigd. ,,Levensgevaarlijk”, zegt Mathijs Hoogma van de verkeerspolitie in Oost-Nederland. ,,We komen ze nogal eens tegen en helaas blijkt meer dan eens dat de snelheidsbegrenzer eraf is gehaald.”
Een MMBS-voertuig is eigenlijk bedoeld voor professioneel gebruik. Vaak zie je ze op boerderijen, maar ook bedrijven maken er gebruik van. Bijvoorbeeld om goederen te vervoeren tussen twee locaties dichtbij elkaar. ,,In plaats van een dure vrachtwagen in te zetten, waarmee alleen iemand met een vrachtwagenrijbewijs mag rijden, gebruiken ze een MMBS”, legt Hoogma uit. ,,Het gaat immers om het overbruggen van een paar honderd meter. Het is veel goedkoper, bovendien betaal je geen wegenbelasting en heb je geen verplichte APK”, aldus Hoogma.
Misbruik
Zo is het bedoeld, maar in de praktijk ziet de verkeersagent dat mensen misbruik maken van de mazen in de wet. Het is vrij simpel”, zegt Hoogma. ,,Stel jij koopt een Volkswagen Caddy. Je brengt een begrenzer aan op het gaspedaal en de versnellingsbak zodat de auto niet harder dan 25 kan. Je gaat ermee naar de RDW, legt uit dat je het voor professioneel gebruik nodig hebt en laat je Caddy registreren als Motorvoertuig Met Beperkte Snelheid. Er gelden dan ineens andere regels. Zo mag je er met een tractorrijbewijs in rijden. Precies de reden waarom het onder jongeren op het platteland een gewild vervoersmiddel is.”
En daar zitten risico’s aan. Zeker als de snelheidsbegrenzer onklaar is gemaakt. ,,Dan haalt zo’n auto normale snelheden”, zegt Hoogma. ,,Zo’n 16-jarig knaapje gaat ermee de openbare weg op. Rijdt ermee naar de stad, naar school, neemt zijn vrienden mee naar de disco. Dat levert gevaar op en dat is niet wat we willen.”
Krappe beurs
Naast jongeren ziet Hoogma tegenwoordig een tweede categorie mensen die rondrijdt in een MMBS. ,,We zien steeds vaker dat het een goedkope manier van autorijden wordt. Mensen met een krappe beurs die eigenlijk geen auto kunnen betalen, laten hun auto omzetten naar MMBS waardoor ze veel goedkoper kunnen rijden. De pakkans is relatief klein en dat risico nemen ze voor lief.”
Hoewel lang niet iedere MMBS-gebruiker de snelheidsbegrenzer eraf haalt, zijn de gevolgen volgens de ANWB niet te overzien zodra dat wel gebeurt. ,,Het gaat meestal om jongeren die heel onervaren zijn, de risico’s zijn dan groot”, vertelt Markus van Tol van de ANWB. ,,We doen een appel aan de ouders van deze kinderen. Die moeten zich realiseren dat deze jongeren zichzelf en andere weggebruikers in gevaar brengen. Rijden in zo’n MMBS heeft misschien een onschuldig kantje, maar tegelijkertijd zien we dat het regelmatig misgaat op het platteland. En we willen nou juist dat iedereen weer veilig thuis komt.” Ik heb nu een echte auto en dat is toch wel een stuk prettiger. Steeds maar weer 25 kilometer per uur rijden werd wel saai.
Henk-Jan, gebruiker
Voor Henk-Jan uit IJhorst is het na twee jaar mooi geweest. Hij heeft net zijn rijbewijs gehaald en een Volkswagen Golf gekocht. De omgebouwde Berlingo staat te koop. Voor 2500 euro mag hij weg. ,,Ik heb nu een echte auto en dat is toch wel een stuk prettiger. Steeds maar weer 25 kilometer per uur rijden werd wel saai. Maar voor de time being was zo’n MMBS ideaal.”
‘Jongere in omgebouwde auto is onwenselijk’
Jongeren in omgebouwde auto’s – MMBS-voertuigen – zijn voor Veilig Verkeer Nederland een ‘onwenselijke ontwikkeling’. Dat zegt Rob Stomphorst van VVN. ,,We zien dat vooral jongeren al op zeer jonge leeftijd in die voertuigen rijden, terwijl het in feite volwaardige auto’s zijn. Zeker als ze de begrenzer er afhalen. Ze rijden ermee op de openbare weg, zonder enige ervaring. Dat moeten we helemaal niet willen.”
Hoewel jongeren een tractorrijbewijs nodig hebben om in een MMBS te mogen rijden, is dat niet de ervaring die ze volgens Stomphorst nodig hebben. ,,Met een landbouwvoertuig rijd je vooral over landwegen tussen agrarische percelen. Dat is heel wat anders dan bijvoorbeeld in de stad.”
Volgens Stomphorst is de pakkans veel te klein. ,,Er is gewoonweg te weinig politie beschikbaar om meer te controleren in het verkeer. Dat zou wel moeten.”
Bron : AD.nl 7 oktober