Geplaatst op: 3 mei 2016

wanbetalers

Negen op de tien Nederlandse bedrijven zagen zich in 2015 geconfronteerd met betalingsachterstanden van zakelijke klanten.

Het aantal late betaling van facturen is in 2015 met 7,5 procent gedaald. Betalingsachterstanden komen net zo vaak voor bij binnen- als bij buitenlandse klanten, zo blijkt donderdag uit een rapport over West-Europa van kredietverzekeraar Atradius. Hierin is de betalingsmoraal van drieduizend bedrijven in dertien landen bekeken.

Een vijfde van de ondernemingen moest door te laat betaalde facturen zijn eigen betalingen aan leveranciers uitstellen. Bijna een derde van de waarde van zakelijke facturen wordt te laat voldaan.

Gemiddeld stonden facturen in Nederland vorig jaar 42 dagen open, vijf dagen langer dan in 2014. Achterstallige facturen worden gemiddeld twee weken na de vervaldatum betaald.

Efficiënter

Nederland presteert beter dan andere Europese landen, waar facturen door de bank genomen 42 dagen uitstaan en de gemiddelde betalingstermijn drie weken bedraagt. Volgens Atradius wijst dit erop dat Nederlandse bedrijven efficiënter omspringen met het innen van lang openstaande rekeningen.

Wel hebben Nederlandse ondernemers vaker dan hun collega’s elders in Europa te maken met oninbare vorderingen vanwege faillissementen of opheffingen. De bouwsector, de zakelijke dienstverlening en de sector duurzame consumptiegoederen leveren relatief veel oninbare facturen op.

“Het economische klimaat in West-Europa blijft in 2016 in verschillende markten uitdagend. Dit komt vooral door de dalende grondstoffenprijzen en de vertraging van de Chinese economie”, aldus de kredietverzekeraar.

“Dit jaar verwachten we weinig verbetering op het gebied van faillissementen. Het absolute niveau van het aantal faillissementen in de eurozone ligt op dit moment nog steeds 66 procent hoger dan voor de crisis.”

Candor

Wij  bieden meerder verzekeringsoplossingen voor slecht betalende zakelijke klanten.  Ook voor het kleine MKB hebben wij maatwerk oplossingen.