Geplaatst op: 13 april 2018

Zorgpremie hoeft helemaal niet zo hard omhoog

Zorgpremie

Wat VGZ-topman Tom Kliphuis betreft hoeft de zorgpremie helemaal niet sterk omhoog. Hij laat daarmee een ander geluid horen dan zijn collega’s bij CZ en Zilveren Kruis, die sterke premiestijgingen voorzien. Kostenbesparing is het toverwoord.

Kliphuis zegt tegen het FD dat de zorgsector te veel is ingesteld op automatische groei van het budget. Terwijl er kan worden bespaard door efficiënter zorg te verlenen en overbodige behandelingen te schrappen. Hugo Keuzenkamp, bestuurder bij het Westfriesgasthuis, is het met hem eens. VGZ maakt al een aantal jaar krimpafspraken met zorginstellingen. De totale zorgkosten kunnen daarmee uiteindelijk met wel 15% dalen, verwacht Kliphuis.

Gebroken heupen opereren bij ouderen zou volgens Keuzenkamp bijvoorbeeld van de baan kunnen: “Maak je hen nou echt beter als zij maanden na de operatie nog last hebben? Is het niet beter om met pijnbestrijding de laatste maanden van het leven beter te maken?”

Ook interne kosten omlaag

Kliphuis ziet wel net als Achmea dat de buffers van zorgverzekeraars slinken. Maar dat betekent nog niet dat de premies omhoog moeten, vindt hij. VGZ hoefde de laatste jaren steeds minder uit zijn reserves te putten om gelijke tred te houden met de premies van de concurrentie. Naast de kostenafspraken met zorginstellingen speelt ook een interne kostenverlaging van 25% daarin een rol.

Bron: amweb.nl